kdo ?--v Česko-Slovensku
Archived17 replies · 6,471 views
Jean-Philippe Ravier wrote: ...může mi říct, která kapela platí za to v Česko-Slovensku, když máte rádi New Order ?
Do you speak Checz? It's very unique to know a Slavic language for a non-Slavic person. Congrats ![]()
jak jsem řekl, mám zlaštní chorobu... Mám se učit jazyk obyvatelů všude kam jdu.
Mám dost angličtiny, když to jde o "newspeek" našého světa. New Order zpívají anglicky a to je mi fajn, protože jsou přece z Manchester. Ale nemůžu říct stejnou věc o jiných...
A já jsem velmi rád, že ta "digitalní republika" existuje, protože to jde dobrou cestou podle mne...
I don't speak Czech, however I can identify your words now and there getting thus a vaguely general sense, ha :)
Jean-Philippe Ravier wrote:
Mám dost angličtiny, když to jde o "newspeek" našého světa.
Tu puno ljudi griješi, engleski nije novi svjetski jezik; novi svjetski jezik je vrlo ružan Pidgin English, i većina ljudi koji se njime koriste ne bi razumjela izvorne engleske govornike. Ovo ljeto bila sam u međunarodnoj školi mađarskog u Pécsu. Polaznici su međusobno komunicirali na Pidgin Englishu (glupo ako su već tu učiti mađarski ali nek im bude), i kad sam probala govoriti čist engleski s ispravnim naglaskom (treća sam godina studija anglistike) nitko me nije razumio !
Myslím, že rozumím co řekla, i když neumím tvůj jazyk. Povedal jsem, že mám dost angličtiny jako „newspeek“, protože většina lidí mluví ten „Pidgin English“. Když něco je nové, to má anglické jméno. Nový koncept ? Anglické slovo. Když turistové cestují v zahraničí, říkají, že lidé jsou barbary, když vůbec nemluví anglicky. To je šílenství ! Ale pozor. Nemám nic proti britské Dickensove angličtiny. Nesouhlasím se světovou obchodní americkou chewingumovou angličtinou... Tady je rozdíl, you know... A co jsi řekla o škole v Maďarsku je opravdu směšně ! Tak lidé chodí tam a říkají : „ Magyarul tanulok, de angliaul beszélünk “ To nemá smysl !
Когда люди говорили по-русски, они были коммунисти. Сейчас, когда говорят по-английски – всё хорошо. Почему ?
Jean-Philippe Ravier wrote: Когда люди говорили по-русски, они были коммунисти. Сейчас, когда говорят по-английски – всё хорошо. Почему ?
Well I'll put it in English :)
There was a time when French was the international language and even now it still used the same way in diplomacy.
English is just such a simple and convenient language that it's easier to be learned than others. Besides, the whole world is dominated now by Anglo-Saxon culture (World brands, Holliwood, pop culture), so even people who don't speak English at all know some English words due to advertisements etc.
It's not that to speak English is "GOOD". It's just a useful tool.
Or should I have said it in Russian? :)
that is probably the reason why I feel no more pleasure to speak English. It is a sad thing...
et merci pour le forum en français...
Jean-Philippe Ravier wrote: Когда люди говорили по-русски, они были коммунисти. Сейчас, когда говорят по-английски – всё хорошо. Почему ?
когда я изучала русский язык в школе, они были коммунисти (СССР). в америке, потому что я изучала русский язык, я былиа очень странно!
Jean-Philippe Ravier wrote: that is probably the reason why I feel no more pleasure to speak English. It is a sad thing...
et merci pour le forum en français...
Well sorry, I don't know what language I can speak with you then... And this website is great indeed due to its international status de facto.
AgentWood wrote:
когда я изучала русский язык в школе, они были коммунисти (СССР). в америке, потому что я изучала русский язык, я былиа очень странно!
Я изучал в школе немецкий, потому что была война с Германией :)
|| | ||| 6217|| 8 || 3 wrote:
Well I'll put it in English :)
There was a time when French was the international language and even now it still used the same way in diplomacy.
English is just such a simple and convenient language that it's easier to be learned than others. Besides, the whole world is dominated now by Anglo-Saxon culture (World brands, Holliwood, pop culture), so even people who don't speak English at all know some English words due to advertisements etc.
It's not that to speak English is "GOOD". It's just a useful tool.
Or should I have said it in Russian? :)
Promocija engleskog kroz popularnu kulturu problem je, a ne rješenje. Holywood štanca smeće. Roba s markom slabije je kvalitete od lokalne, a gdje se i kako proizvodi priča je za sebe. Popularna kultura koja je došla kod nas je hrpa zaglupljujućih grozota, New Ordere sam i počela slušati upravo zato jer su bili različiti od potrošne robe koja se nudila na tadašnjim top listama (na koje sad s nostalgijom gledamo u retro emisijama). Način na koji je ljudima ispran mozak materijalima poput Big Brothera, časopisa o slavnim ličnostima i Holywoodskih akcijskih filmova razlikuje se od totalitarnih režima jedino u tome što je dobrovoljan i bez fizičkog nasilja - a teže je odbaciti nešto na što smo dobrovoljno pristali nego nešto naslino nametnuto. Mala sociološka rasprava za kasne sate.
Jean-Philippe Ravier wrote: Myslím, že rozumím co řekla, i když neumím tvůj jazyk. Povedal jsem, že mám dost angličtiny jako „newspeek“, protože většina lidí mluví ten „Pidgin English“. Když něco je nové, to má anglické jméno. Nový koncept ? Anglické slovo. Když turistové cestují v zahraničí, říkají, že lidé jsou barbary, když vůbec nemluví anglicky. To je šílenství ! Ale pozor. Nemám nic proti britské Dickensove angličtiny. Nesouhlasím se světovou obchodní americkou chewingumovou angličtinou... Tady je rozdíl, you know... A co jsi řekla o škole v Maďarsku je opravdu směšně ! Tak lidé chodí tam a říkají : „ Magyarul tanulok, de angliaul beszélünk “ To nemá smysl !
Gle, imala sam rezervacija prema višejezičnom forumu, ali radi nekih stvari počeo mi se sviđati. Sredinom osamdesetih, prije nego što je engleski postao toliko univerzalan, mogli smo putovati i u zapadne zemlje i na istok, pošto smo bili nesvrstani, uvijek bi se nekako sporazumjeli. Znala sam njemački, naučili smo dovoljno talijanskog za Ponte Rosso (nedavno mi je dobro došao u Torinu), rezličitost je pogodovala širenju opće kulture.